Stämning del 2: gör väggarna roligare

Mona Lisa, La Gioconda.

La Gioconda, kanske inte en tavla du kommer att ha på väggen.

Stämning skrev vi om senast här på Spamatica, och stämning tänkte vi skriva lite om igen, fast på ett lite annat vis. Senast skrev vi om eld, kaminer och murspisar, men den här gången kommer det att handla om någonting betydligt enklare, någonting som definitivt inte kommer att behöva kosta skjortan. Det vi tänker på är tavlor. Tavlor kanske inte kan sprida värme på samma sätt som en braskamin, och kanske inte är riktigt lika spännande som en öppen spis. Men de fyller också ett syfte och har fördelarna att det kostar betydligt mindre att skaffa sig än fin tavla än en braskamin, och du behöver heller inte göra någonting speciellt för att använda den. Ingen ved (som du köper eller hugger själv) krävs, och ingen aska blir kvar som behöver tas om hand om.

Tavlor för alla tillfällen
Det finns tavlor som passar precis alla smaker. Den som inte kan hitta en tavla som hen tycker om är i det närmaste unik – spännvidden är så pass enorm. Hos www.chilli.se kan du hitta fina nattliga stadsvyer, galopperande hästar, världskartor, expressionistiska porträtt och mycket, mycket mer, till exempel. De billigaste kostar mindre än en hundralapp, medan de dyraste, till exempel de mycket effektfulla plåttavlorna med flaggor, kostar några tusenlappar. Men för de flesta räcker det med några hundralappar, och så får man en tavla av hög kvalitet som inte ser masstillverkad och tråkig ut. Det är ju någonting många eftersträvar, någonting som ser unikt ut. En massproducerad plansch med någon rockgrupp gör ju sällan det.

Nu undrar vi vilken sorts tavlor som just du tycker är mest spännande. Är det abstrakt expressionism som gäller för din del? Popkonst i Andy Warhol-stil? Surrealism? Klassisk 1400-talskonst? Eller är det kanske någonting annat? Nu behöver man ju inte bara gilla en sak, utan det är fullt möjligt att uppskatta både Jackson Pollock Jan van Eyck samtidigt, trots att deras konst skiljer sig så dramatiskt åt. Det finns de som begränsar sig till en stil, inte bara när det gäller konst utan även musik (de som bara lyssnar på hårdrock, eller country, eller hip-hop exempelvis). Men gör man det så går man miste om så mycket. Vi har dock alla våra favoritstilar, och nu undrar vi: vilken är din?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *